TROMICIN 100 mg/ml

100 mg/ml, soluție injectabilă pentru bovine, porcine și ovine

Indicații

Bovine

Tratamentul și metafilaxia bolilor respiratorii la bovine (BRB) asociată cu Mannheimia haemolytica, Pasteurella multocida, Histophilus somni, Mycoplasma bovis, susceptibile la tulatromicină. Înainte de utilizarea produsului trebuie stabilită prezența bolii în efectiv.

Tratamentul cheratoconjunctivitei infecțioasă bovine (CIB) determinată Moraxella bovis susceptibilă la tulatromicină.

Porcine

Tratamentul și metafilaxia bolilor respiratorii la porcine (BRS) asociata cu Actinobacillus pleuropneumoniae, Pasteurella multocida, Mycoplasma hyopneumoniae, Haemophilus parasuis şi Bordetella bronchiseptica sensibile la tulatromicină. Înainte de instituirea tratamentului metafilactic trebuie stabilită prezența bolii în efectiv.

TROMICIN 100 mg/ml trebuie să fie utilizat doar dacă se așteaptă ca porcii să prezinte semne de boală în următoarele 2-3 zile.

Ovine

Tratamentul stadiilor incipiente ale pododermatitei infecțioase (șchiopul oilor) asociată cu Dichelobacter nodosus virulent, care necesită tratament sistemic.

COMPOZIȚIE

Substanța activă:

Tulatromicină ..... 100 mg/ml

Excipienți:

Monotioglicerol ..... 5 mg/ml

CONTRAINDICAȚII

Nu se utilizează în cazurile de hipersensibilitate la antibioticele macrolide sau la oricare dintre excipienți.

 

REACŢII ADVERSE

Administrarea subcutanată a produsului TROMICIN 100 mg/ml la bovine determină frecvent reacții dureroase tranzitorii și tumefieri la locul injectării produsului , care pot persista pe o perioada de pana la 30 de zile. În cazul administrării intramusculare a produsului la porci și ovine, nu s-a observat apariția acestui tip de reacții. Reacțiile pato-morfologice la locul injectării (incluzând modificările reversibile cum sunt: congestie, edem, fibroză și hemoragie) sunt foarte frecvente timp de aproximativ 30 de zile după injectare la bovine și porcine. La ovine, după injectare intramusculară, sunt foarte frecvente simptomele tranzitorii de disconfort (agitarea capului, frecarea locului de injectare, mers înapoi). Aceste simptome dispar în câteva minute.

 

POSOLOGIE PENTRU FIECARE SPECIE, CĂI ȘI MOD DE ADMINISTRARE

Bovine (tratament și metafilaxie)

2,5 mg tulatromicină/kg greutate corporală, care corespunde la 1 ml/ 40 kg greutate corporală.

O singură injecție subcutanată.

Pentru tratamentul bovinelor cu greutate corporală mai mare de 300 kg greutate corporală, doza se va diviza astfel încât să nu se administreze mai mult de 7,5 ml într-un singur loc.

Porcine

2,5 mg tulatromicină/kg greutate corporală, care corespunde la 1 ml/ 40 kg greutate corporală.

O singură injecție intramusculară administrată în regiunea gâtului.

Pentru tratamentul porcilor cu greutate corporală mai mare de 80 kg, doza se va diviza astfel încât să nu se administreze mai mult de 2 ml într-un singur loc.

Ovine

2,5 mg tulatromicină/kg greutate corporală, care corespunde la 1 ml/ 40 kg greutate corporală.

O singura injecție intramusculară administrată în regiunea gâtului.

 

RECOMANDĂRI PRIVIND ADMINISTRAREA CORECTĂ

Pentru a se asigura o dozare corectă, greutatea corporală trebuie determinată cât mai precis posibil pentru a evita subdozarea. În cazul flacoanelor cu doze multiple ce presupun perforarea de mai multe ori a dopului, se recomandă utilizarea unui ac aspirator sau a unei seringi multi-doză pentru a se evita perforarea excesivă a dopului de cauciuc.

 

TIMPI DE AŞTEPTARE

Bovine (carne și organe): 22 zile

Porcine (carne și organe): 13 zile

Ovine (carne și organe): 16 zile

Nu este autorizată utilizarea la animalele în lactație care produc lapte pentru consum uman. Nu se utilizează la animalele gestante, care vor produce lapte destinat consumului uman, cu 2 luni înainte de data preconizată a parturiției.

 

PRECAUŢII SPECIALE PENTRU DEPOZITARE

A nu se lăsa la vederea și îndemâna copiilor.

Acest produs medicinal veterinar nu necesită condiții speciale de depozitare.

A nu se utiliza acest produs medicinal veterinar după data expirării marcată pe etichetă.

PERIOADA DE VALABILITATE

Perioada de valabilitate a produsului medicinal veterinar așa cum este ambalat pentru vânzare: 2 ani.

Perioada de valabilitate după prima deschidere a ambalajului primar: 28 zile.

 

ATENŢIONĂRI SPECIALE

Atenționări speciale pentru ovine

Eficacitatea tratamentului antimicrobian al pododermatitei poate fi redusă de alți factori, cum sunt condițiile de mediu umed, precum și managementul defectuos în fermă. Tratamentul pododermatitei prin urmare ar trebui efectuat împreună cu alte masuri de management, de exemplu, asigurarea unui mediu uscat.

Tratamentul cu antibiotice al pododermatitei benigne nu este considerat adecvat. Tulatromicina a demonstrat eficacitatea limitată, la ovine cu simptome clinice severe de pododermatită sau pododermatită cronică și de aceea trebuie indicat numai într-un stadiu incipient de pododermatită.

Precauții speciale pentru utilizare la animale

Utilizarea produsului trebuie să se facă pe baza testelor de susceptibilitate a bacteriilor izolate de la animal. Dacă acest lucru nu este posibil, terapia trebuie sa se bazeze pe informațiile epidemiologice locale (regionale sau la nivel de fermă) referitoare la susceptibilitatea bacteriilor țintă. Politicile antimicrobiene oficiale, naționale și regionale ar trebui să fie luate în considerare atunci când este utilizat produsul. Utilizarea produsului în afara instrucțiunilor din RCP, poate crește prevalența bacteriilor rezistente la tulatromicină.

Dacă apar reacții de hipersensibilitate trebuie administrat tratamentul adecvat fără întârziere.

Precauții speciale care trebuie luate de persoana care administrează produsul medicinal veterinar la animale

Persoanele cu hipersensibilitate cunoscută la tulatromicină trebuie să evite contactul cu produsul medicinal veterinar. Se recomandă purtarea de echipament de protecție constând în halat, ochelari de protecție și mănuși de cauciuc atunci când se manipulează produsul medicinal veterinar. Tulatromicina este iritantă pentru ochi. În caz de contact accidental al ochilor cu produsul, aceștia se vor spăla imediat cu apă curată. Tulatromicina poate cauza sensibilitate în urma contactului cu pielea. În caz de contact accidental al pielii cu produsul, se va spăla imediat pielea cu apă și săpun. Se vor spăla mâinile după utilizare. În caz de auto-injectare accidentală, solicitați imediat sfatul medicului și prezentați medicului prospectul sau eticheta produsului.

Utilizarea în perioada de gestație sau lactație

Studiile de laborator la șobolani și iepuri nu au produs niciun efect evident de tip teratogenic, fetotoxic sau maternotoxic. Siguranța produsului medicinal veterinar nu a fost stabilită pe durata gestației și lactației. Se utilizează numai în conformitate cu evaluarea beneficiu/risc efectuată de medicul veterinar responsabil.

Interacțiuni cu alte produse medicinale sau alte forme de interacțiune

Nu se cunosc.

Supradozare (simptome, proceduri de urgentă, antidoturi)

La bovine la doze de trei, cinci sau zece ori doza recomandată, s-a observat apariția unor simptome tranzitorii atribuite disconfortului de la locul de injectare și au inclus: agitație, scuturături ale capului, lovirea solului cu copita și o scădere ușoară a consumului de hrană. La bovinele cărora li s-a administrat o doza de 5-6 ori mai mare decât doza recomandată s-a observat degenerarea miocardică ușoară.

La porcii tineri ce cântăresc aproximativ 10 kg, după administrarea unei doze de trei până la de cinci ori mai mare decât doza terapeutică s-a observat apariția unor simptome tranzitorii atribuite disconfortului de la locul de injectare și au inclus: emisiuni vocale excesive şi agitație. De asemenea, s-a observat șchiopătură când membrul posterior a fost utilizat pentru administrarea produsului.

La miei (în vârstă de aproximativ 6 săptămâni), la doze de trei sau de cinci ori mai mari decât doza recomandată, au fost observate simptome tranzitorii atribuite disconfortului de la locul de injectare și au inclus mers înapoi, agitarea capului, frecarea locului de injectare, întindere pe jos și ridicare, behăit. 

Incompatibilități

În absența studiilor de compatibilitate, acest produs medicinal veterinar nu trebuie amestecat cu alte produse medicinale veterinare.

PRECAUŢII SPECIALE PENTRU ELIMINAREA PRODUSULUI NEUTILIZAT SAU A DEŞEURILOR, DUPĂ CAZ

Medicamentele nu trebuie aruncate în ape reziduale sau resturi menajere. Solicitaţi medicului veterinar informaţii referitoare la modalitatea de eliminare a medicamentelor care nu mai sunt necesare. Aceste măsuri contribuie la protecţia mediului.

MOD DE PREZENTARE/ AMBALAJ

Flacoane de 50 ml, 100 ml, 250 şi 500 ml.


Platforma de shop B2B & B2C

Plasează o comandă sau ia legătura cu un specialist pentru o consultanță gratuită pe platforma noastră de E-Shop

Apăsând “Acceptă”, sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor pe dispozitivul dvs. pentru a îmbunătăți navigarea pe site, analiza utilizării site-ului și a ne ajuta în eforturile noastre de marketing. Vizitați Politica de Cookies pentru mai multe informații.